Saturday, February 27, 2010

For the love of cranberries

My love story with cranberries was love at first sight. Unfortunately I didn't even know of the existence of this delicious round little things until I moved to the US. Apparently some countries in Europe have them, but Spain didn't until pretty much a year ago and they definitely don't have the fresh stuff.  (did i say they? i guess i'm an adopted american now).

Anyway, as soon as I tried them... I fell in love. Needless to say, cranberry sauce is one of my favourite Thanksgiving dishes. I could just eat tablespoons of it. Plain tart yummy cranberry.

The dried sweetened ones go perfect in my salads and... combined with some oatmeal... a little healthier breakfast cookies!






Fast, easy, delicious cookies!

3/4 cups all purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1 stick of butter
1/2 cup dark brown sugar
1 egg
1 1/2 cups old fashioned oats
1 cup dried sweetened cranberries

Preheat oven to 350 F
Cream butter and sugar in a bowl until fluffy. Add the egg and mix well. Stir in the baking powder and flour. Don't overmix. Fold in the oats and cranberries. It will look like there's no way in hell you're gonna get all those cranberries incorporated in the dough, but don't worry, they will stick to the cookies. Drop the dough by 2 tablespoonfuls in a cookie sheet. Flatten them as they won't get flat through baking. Bake for 10 min or until slightly brown on the bottom.





They are so easy and yummy you'll be making them over and over. 


7 comments:

  1. A casa també som fanàtics dels aranyons (cranberry) i els fem servir a tot arreu, agafo aquesta recepta que caurà ben aviat. Petonets

    ReplyDelete
  2. Adri, a mi m'encanten secs a l'amanida!!! :)
    Però hauré de provar aquesta recepta de galetetes... ;) jeje
    Petons!

    ReplyDelete
  3. I tant que n'hi ha de nabius en aquest pais perdut, però se'ls queden tots els riojanos per fer-ne patxaran. Quan tornis entona el crit: No Pacharan! Arándanos a mi!

    ReplyDelete
  4. Nena, I just can say delicious!!!!
    Va ser veure'ls ahir per la nit i pensar en aquelles maduixes deshidratades que tenia... aixecar-me cap a la cuina i encendre el forn!!!
    En un moment van estar llestes i aquest mati esmorzant... bonissimes!!!! A les companyes de l'hospi els hi ha encantat!!!
    M'agrada molt la civada, però sols pensava en posar-la al iogurt i en unes postres amb poma... a les cookies queda també molt bona!!
    Gràcies per la recepta!!!
    Un petonet ;)

    ReplyDelete
  5. Adri! En la boquería tienen cranberries frescas preciosas en unas bolsitas al módico precio de 12€! :O Yo siempre compro un par de bolsitas para thanksgiving... pensé que no las tendrían y que me mirarían raro cuando las pidiera, pero fue abrir la boca para decir 'aŕandanos rojos' y la tendera me dijo, Si, se llaman cranberries y valen 12€ jajaja

    ReplyDelete
  6. M'encantaria tenir-ne a mà, per que a més els he de prendre a diari com un tractament. Els prenc en forma de píndules, al matí i al vespre, però m'agradaria incorporar-los a la meva dieta, com les panses, que trobo que queden molt bones amb moltes coses, i aquí no en trobo amb facilitat, n'hi ha però eh. Les que no he vist mai son les blueberrys.

    Potser quan baixi a Barcelona miraré a la boqueria, que allí, com diu la Debo, hi ha de tot, però noia , a aquest preu, potser que em busqui la vida per internet i les compri seques com les teves. :-)

    ReplyDelete